Blog Oncologiefysiotherapie

Ontwikkelingen binnen de oncologiefysiotherapie delen we graag via deze pagina. Wil je na het lezen van een artikel meer informatie? Neem dan gerust contact op.
 

Hulp bij vermoeidheid na de kankerbehandeling

Vermoeidheid is de meest gehoorde restklacht na de behandeling van kanker. De vermoeidheid komt op vanuit het niets, het belemmert u in uw dagelijks leven, sociale contacten of bij het hervatten van uw werk. Oncologie-fysiotherapie helpt deze vermoeidheid te verminderen.


Oncologiefysiotherapeut
Onze oncologiefysiotherapeut, Edine Beukers, is een fysiotherapeut die een uitgebreide vervolgopleiding heeft gevolgd. Zij heeft specifieke kennis over de ziekte en de laatste ontwikkelingen in de oncologie, de medische behandelingen en de korte- en lange termijngevolgen ervan. Zij kan een individuele trainingsprogramma opstellen, gericht op uw persoonlijke situatie om klachten te behandelen als:
- vermoeidheid,
- concentratie verlies, 
- duizeligheid, 
- prikkelbaar zijn 
- en verminderde coördinatie.

Uitgebreide intake
Door goed naar de hulpvraag te luisteren, brengt de oncologiefysiotherapeut in kaart in welke mate vermoeidheid u belemmert en maakt het meetbaar met een vragenlijst. Deze vragenlijst wordt gedurende de therapie herhaald om de effecten van de behandelingen inzichtelijk te maken.

Concrete doelen
De oncologiefysiotherapeut stelt reële en concrete doelen voor de therapie met u vast: wat wilt u (weer) kunnen na de therapie? De doelen zijn meetbaar en afgestemd op uw wensen.

Persoonlijk plan
Na de intake stelt de oncologiefysiotherapeut een persoonlijk behandelplan op. De fysieke therapie bestaat meestal uit een combinatie van kracht- en cardiotraining. Wilt u bijvoorbeeld dat uurtje weer heerlijk kunnen wandelen, wilt u weer naar uw werk kunnen fietsen of wilt u uw sport weer oppakken? Onze oncologiefysiotherapeut ontwikkelt een trainingsschema met oefeningen die daarop aansluiten.

Meteen beginnen met bewegen
Probeer iedere dag minimaal een half uur à drie kwartier te bewegen. Dit kan zijn wandelen, fietsen of tuinieren. Kies het liefst iets waar u plezier in heeft.  Ga bijvoorbeeld een keer lopend naar de supermarkt of stap een halte eerder uit de bus. Tijdens, en na de behandeling van kanker, is iedere vorm van beweging winst.

Wilt u meer weten over wat oncologiefysiotherapie voor u kan betekenen? Neem dan contact op met Edine Beukers bij Fysiotherapie Oudegracht. 

In de steek gelaten door uw lichaam?

Voelt u zich in de steek gelaten door uw lichaam doordat het ongemerkt kanker heeft ontwikkeld? Voelt u zich onzeker over wat uw lichaam aankan? Veel kankerpatiënten delen deze ervaring. Oncologiefysiotherapie kan u helpen weer vertrouwen te krijgen in uw lichaam.

Rustig opbouwen
Na de diagnose van kanker, is het opnieuw leren vertrouwen op uw lichaam een proces dat tijd nodig heeft. In het begin geven de medische controles en de behandeling houvast. Maar na de operatie, bestraling of chemotherapie begint een nieuwe periode van onzekerheid. Fysieke training, onder begeleiding van een oncologiefysiotherapeut, is een goede manier om weer te bouwen aan dit vertrouwen.

Training
Onze oncologiefysiotherapeut houdt zich bezig met de fysiotherapeutische behandeling en het coachen van patiënten met kanker. Na een uitgebreide intake stelt zij een persoonlijk trainingsprogramma op gebaseerd op uw situatie.

De training kan bestaan uit:
- fietsen, lopen, roeien (cardiotraining),
- krachttraining (bijvoorbeeld oefeningen met gewichtjes voor de armen),
- evenwichtsoefeningen (rechtop blijven door goed te luisteren naar uw lichaam)

Uw lichaam wordt sterker. U bouwt door de fysieke oefeningen niet alleen conditie weer op maar ook positieve ervaringen. U leert luisteren naar de signalen die uw lichaam geeft en begrijpt steeds beter waar uw fysieke grenzen liggen. Dit geeft weer vertrouwen in wat uw lichaam kan.

Aanraking
Sommige patiënten durven het aangedane gebied na de behandeling niet meer aan te raken, of hier naar te kijken in de spiegel. Dit beïnvloedt ook uw intimiteit met uw partner. Door speciale massages te geven en door u te leren uw huid zelf weer aan te raken, helpt onze oncologiefysiotherapeut u hierin stappen te maken en een goed gevoel terug te krijgen.

Praten
Het bespreken van uw situatie en het aanhoren van ervaringen van andere patiënten kan u ook helpen om met de ziekte om te gaan.

Tips om meteen te beginnen
Wees lief voor uzelf, verwen uw lichaam en smeer bijvoorbeeld na het douchen uw huid in met een bodylotion. De crème voedt uw huid en u leert uw lichaam weer bewust aan te raken.

Wilt u hulp van de oncologiefysiotherapeut om het vertrouwen in uw lijf weer terug te krijgen? Neem gerust contact met ons op om te bespreken wat wij voor u kunnen betekenen. Bel Edine Beukers op 072-5117799 of mail edine@fysiotherapieoudegracht.nl 

 

Sport hervatten na kanker

U wilt, als kankerpatiënt, graag weer sporten maar u weet niet of het kan; u twijfelt welke activiteiten geschikt zijn; u voelt u ongemakkelijk tussen alle fitte mensen op de sportschool.

Met onderstaande tips helpt Fysiotherapie Oudegracht u op een veilige manier uw sportactiviteiten na de kanker te hervatten

Bewegen is goed
Sporten heeft voor kankerpatiënten een positief effect. Onderzoeken tonen aan dat de vermoeidheidsklachten verminderen als de patiënt tijdens de medische behandeling traint. De training heeft ook een bewezen gunstige invloed op de korte termijn bijwerkingen van de chemotherapie, zoals misselijkheid bijvoorbeeld. Door de conditie op peil te houden treden minder vaak restklachten op na de chemotherapie. 

De combinatie van kracht en duursport biedt bet beste resultaat om uw conditie weer op de bouwen. De sportschool is hier vaak heel geschikt voor. Maar wat als u dat niet durft of twijfelt of de oefeningen die u voor de ziekte deed wel geschikt zijn in uw situatie?

Begeleiding
Bij Fysiotherapie Oudegracht is oncologiefysiotherapeut Edine Beukers de specialist om mensen te begeleiden voor, tijdens en na de kanker(behandeling). Zij helpt u met het hervatten van uw sportactiviteiten. 

Persoonlijk plan
De oncologiefysiotherapeut helpt u kiezen welke vorm van sport voor u geschikt is en stelt een persoonlijk trainingschema op om uw conditie weer op te bouwen.
De training bestaat uit een combinatie van kracht en cardiotraining. Dit schema wordt afgestemd op uw persoonlijke doelen en conditie. 

Veilig Trainen
U traint u op de praktijk en leert onder begeleiding van onze oncologiefesiotherapeut hoe u de oefeningen moet uitvoeren. Zo voelt u ook wat deze oefeningen voor uw lichaam doen.
Wanneer u genoeg kennis en zekerheid heeft opgebouwd, is de stap naar sporten in uw eigen sportomgeving veel makkelijker.

Rustig opbouwen
De oncologiefysiotherapeut leert u wat een goede opbouw is van activiteiten  Met een persoonlijk oefenschema voorkomt u dat u te snel (of te langzaam) van start gaat. Uw lichaam krijgt de juiste trainingsprikkel en uw conditie verbetert. Dit geeft zelfvertrouwen en helpt de vicieuze cirkel van vermoeidheid door te breken.

Tips om meteen te beginnen
• Kies een activiteit die u leuk vindt en die bij u past.
• Beweeg samen: gezellig en motiverend!
• Bouw duur, intensiteit en frequentie geleidelijk op.
• Minimaal een half-uur per dag sportief bewegen is een goed streven.
• Rust even uit als het te inspannend wordt, niets moet.
• Varieert de activiteiten en voorkomt verveling.

Wilt u informatie over het trainen op de praktijk?
Neem dan contact op met onze oncologiefysiotherapeut, Edine Beukers. Bel 072-5117799 of mail naar edine@fysiotherapieoudegracht.nl

Trainen tijdens chemotherapie positief effect

Oplossing voor vocht (oedeem) na de medische behandeling van kanker.

Ervaart u een zwaar gevoel in de arm of het been, of tintelingen in de handen of voeten? Lees hier hoe onze oedeemfysiotherapeut u kan helpen deze klachten te verminderen.


Oedeem
Vocht ontstaat door een verstoring van de aan- en afvoer van het vocht. Dit kan het gevolg zijn van een operatie of bestraling. Het lymfestelsel is beschadigd en kan het vocht niet meer voldoende afvoeren

Klachten
Oedeem kan een reeks vervelende klachten veroorzaken
- knellende kleding en sierraden,
- tintelingen in de hand of voeten,
- of een zwaar gevoel in de arm of het been.

Behandeling
De oedeemfysiotherapeut is een specialist die op de hoogte is van de werking van het lymfestelsel dat het vocht in ons lichaam afvoert.

De therapeut geeft tips over wat u zelf kunt doen en kan direct werken aan betere vochtafvoer met de volgende behandelingen:
- lichte massage (lymfdrainage),
- compressie, (zwachtel of kous),
- taping.

Ontspanning
De lymfedrainage is een lichte, ontspannende en aangename massage. Deze massagetechniek ondersteunt het lymfesysteem en zorgt ervoor dat het vocht naar de klieren wordt afgevoerd. Wanneer lymfedrainage wordt gecombineerd met compressie vermindert het vocht.

Blijf niet zitten met oedeemklachten, de oedeemfysiotherapeut kan u helpen.

Wilt u meer weten over wat deze behandelingen voor kunnen betekenen?
Neem dan contact op met Edine Beukers, zij is oedeemfysiotherapeut en oncologiefysiotherapeut bij Fysiotherapie Oudegracht. Bel  072-5117799 of mail edine@fysiotherapieoudegracht.nl.

Trainen tijdens chemotherapie positief effect

Last van vocht na de kankerbehandeling?

Kankerpatiënten hebben vaak, na de operatie, last van harde en pijnlijke littekens die een vervelend trekkend gevoel geven. De verharde littekens kunnen ook de beweging van gewrichten beperken. Als na de operatie ook nog bestraling volgt, worden deze klachten erger. Bestraling op de geopereerde huid maken het litteken nog harder. Lees hier welke oplossingen onze oncologiefysiotherapeut biedt om pijnlijke littekens te behandelen.

Massage
Met speciale technieken masseert de oncologiefysiotherapeut het gebied van het litteken. De huid wordt dan soepeler en het trekkend gevoel vermindert. Onze oncologiefysiotherapeut leert u deze technieken zelf thuis toe te passen.

Speciale tape
Met een speciale tape (soort pleister) beplakt de oncologiefysiotherapeut het litteken. Dit heeft  een masserend effect op de huid. Deze tape kan een week blijven zitten en geeft vaak snel resultaat. Het trekkend gevoel en of jeukend gevoel neemt af en de pijn wordt gedempt.

Vocht afvoeren
Na de operatie kunt u last hebben van vocht (oedeem) rond het litteken. Een speciale techniek, oedeemfysiotherapie, helpt om dit vocht af te voeren. Dit wordt gedaan door een zachte en ontspannende massage te geven. Deze massagetechniek ondersteunt het lymfsysteem en zorgt ervoor dat het vocht naar de klieren wordt afgevoerd. U kunt deze behandeling, in overleg met uw behandelend arts, vrij snel na de operatie starten.

Bindweefselmassage
De oncologiefysiotherapeut kan ook een bindweefselmassage op de aangedane huid geven. Dit is een wat hardere massagetechniek die de huidlagen van elkaar los masseert. Dit wordt vaak later ingezet na de operatie of bestraling, als het gebied goed genezen is.

Wilt u meer weten over wat deze behandelingen voor u kunnen betekenen?
Neem dan contact op met Edine Beukers, zij is oedeemfysiotherapeut en oncologiefysiotherapeut bij Fysiotherapie Oudegracht. Bel  072-5117799 of mail edine@fysiotherapieoudegracht.nl

Trainen tijdens chemotherapie positief effect

Trainen tijdens chemotherapie gunstig voor patiënt

Twijfelt u of u tijdens de chemotherapie er rustig aan moet doen of juist moet blijven sporten? Wat als u te misselijk of vermoeid bent om te bewegen? Onze oncologiefysiotherapeut adviseert u hier graag over.

 

 

Bijwerkingen
Chemotherapie is een zware behandeling en gaat vaak gepaard met een aantal bijwerkingen zoals
- conditie en krachtverlies,
- misselijkheid,
- pijn in de handen en voeten.
De oncologiefysiotherapeut kan u helpen deze klachten te verminderen.

Positief effect training
Onderzoeken tonen aan dat de vermoeidheidsklachten verminderen als de patiënt tijdens de medische behandeling van kanker traint onder begeleiding. De training heeft ook een bewezen positief effect op de korte termijn bijwerkingen van de chemotherapie, zoals misselijkheid. Door de conditie op peil te houden treden minder vaak restklachten op na de chemotherapie, dit kan een snellere re-integratie bevorderen.

De oncologiefysiotherapeut
Onze oncologiefysiotherapeut heeft kennis van de verschillende soorten kanker, chemotherapiën en de specifieke bijwerkingen ervan en kan een individuele trainingsprogramma opstellen, gericht op uw persoonlijke situatie.

De training
De training bestaat uit een combinatie van cardio- (fietsen, wandelen, roeien) en krachtoefeningen. Iedere sessie duurt tussen een half-uur tot een uur, afhankelijk van uw eigen conditie. De oefeningen worden afgestemd op uw wensen en voorkeur.

Dagelijks bewegen
Tijdens de chemotherapie is het belangrijk om te blijven bewegen. Het advies is om iedere dag een half-uur à drie kwartier te bewegen. 

Wanneer niet?
In een aantal gevallen is het niet verstandig om te trainen, bijvoorbeeld bij koorts of een hoge bloeddruk. Het kan ook gebeuren dat u tijdens de chemotherapie te ziek bent om te bewegen. We maken daar uiteraard vooraf goede afspraken over. Het streven is om, als het even gaat, wel te komen. Tijdens de chemotherapie is iedere vorm van beweging winst.

Wilt u meer weten over trainen tijdens chemotherapie?
Neem dan contact op met Edine Beukers, zij is oncologiefysiotherapeut bij Fysiotherapie Oudegracht. Bel  072-5117799 of mail edine@fysiotherapieoudegracht.nl.