Herstel & Balans

Herstel & Balans is een revalidatieprogramma voor (ex-)kankerpatiënten die de behandeling hebben afgerond en bestaat uit lichaamstraining en voorlichting. Het programma is gericht op het verminderen van klachten na de kankerbehandeling en op het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Wat is het?

Herstel & Balans biedt een programma voor (ex-)kankerpatiënten die last hebben van vermoeidheid, slechte conditie en/of emotionele instabiliteit. Met fitnesstraining en groepssport wordt er 12 weken lang, twee keer per week aan de conditie gewerkt. 

Ieder individu traint op zijn of haar eigen niveau onder begeleiding van fysiotherapeuten. Daarnaast volgen de deelnemers een serie bijeenkomsten over verschillende onderwerpen die met kanker te maken hebben, onder begeleiding van deskundigen.

Het programma is een samenwerking tussen fysiotherapeuten, eerstelijns psychologe, maatschappelijk werkster, mammacare-verpleegkundige, de oncologie-wijkverpleegkundige en de Stichting Herstel & Balans.

De stichting Herstel & Balans is een samenwerkingsverband van de Integrale Kankercentra, Revalidatie Nederland en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties.

Fysiotherapie Alkmaar, Fysiotherapie Oudorp

Vergoeding

Neem contact met ons op voor meer informatie over mogelijke vergoedingen binnen uw zorgverzekering. Bel 072-5117799 of mail naar info@fysiotherapieoudegracht.nl.

Inhoud programma

Herstel & Balans combineert een fysiek en een psychosociaal programma.

De training bestaat uit een individueel fitness schema en een groepssport. 
De therapeuten meten uw fysieke gesteldheid met krachttesten en vragenlijsten. Ze stellen vervolgens een persoonlijk fitnessplan op (kracht en cardio) afgestemd op uw conditie. De fitness sessies worden twee keer per week gegeven gedurende een uur tot anderhalf uur.
Daarnaast doet u één keer per week mee aan een groepssport gedurende een uur. De groepssport is bijvoorbeeld spinbiken, aerobics, ontspanningsoefeningen, een balspel, hockey, et cetera. Het trainen in groepsverband stimuleert en steunt doordat iedereen in het team te maken heeft met kanker. De training is intensief maar al jaren zeer effectief gebleken om de conditie en kracht zo snel mogelijk weer op te voeren.

Het psychosociale programma bestaat uit acht themabijeenkomsten waar we onderwerpen als vermoeidheid, relaties en terugkeer naar werk in groepsverband bespreken. Uiteraard is het ook mogelijk dit individueel te volgen, maar juist het groepsverband geeft mooie gesprekken en herkenning. Sylvia Brosens, betrokken GZ psycholoog, verzorgt dit programma bij Herstel & Balans. 

Waarom is dit programma bijzonder?

  • Herstel & Balans is het eerste revalidatieprogramma voor (ex-)kankerpatiënten in Nederland
  • Fysiotherapie Oudegracht heeft als enige in de regio een licentie om dit programma te mogen geven en doet dit al 15 jaar
  • Unieke combinatie van training en groepsgesprekken
  • Training op eigen niveau
  • Deskundige begeleiding van speciaal opgeleide fysiotherapeuten en hulpverleners
  • Aandacht voor emotionele en sociale gevolgen van kanker 
  • Uit onderzoek blijkt dat deelnemers aan het programma zich duidelijk beter gaan voelen en dat vermoeidheidsklachten afnemen
  • De deelnemerstevredenheid is hoog