Podoposturale therapie bij Fysiotherapie Oudegracht

Podoposturale therapie is een behandelwijze waarbij klachten worden beïnvloed door middel van individueel aangemeten inlegzolen. De grondlegger van deze therapie is de Franse neuroloog Dr. R.J. Bourdiol. 
 

De therapie

De therapie berust op het verschijnsel dat elke afwijking van de stand van de voeten een standsafwijking hoger in het lichaam met zich meebrengt. Omgekeerd heeft elke houdingsafwijking een verandering van de voetstand tot gevolg. Deze stands- en houdingsveranderingen kunnen leiden tot diverse klachten, waaronder chronische knie-, heup-, rug-, en nekpijnen.

Propriocepsis, wat is dat?

In de spieren en pezen van ons bewegingsapparaat bevinden zich zogenaamde proprioceptieve elementen die reageren op druk en trek. Zij zijn van belang voor het handhaven van de houding en beschermen de spieren tegen overrekking. Wanneer een spier wordt gerekt of er wordt druk op uitgeoefend zorgt het zenuwstelsel voor spanningsverhoging van de spier. De regulatie van houding en beweging gebeurt voornamelijk via dit proprioceptieve mechanisme.

podotherapie; Fysiotherapie Oudorp

Onderzoek en behandeling

Het podoposturaal onderzoek bestaat uit:

  • Een gesprek over de klachten
  • Onderzoek van het bewegingsapparaat, waarbij onderlinge verhoudingen nauwkeurig worden beoordeeld
  • Onderzoek van zowel het staan als het lopen
  • Metingen: beenlengte, stand van het bekken, krommingen van de wervelkolom en spierspanning

Met behulp van een afdrukraam worden blauwdrukken gemaakt om het type voet te bepalen. De afdrukken dienen tevens als patroon bij de vervaardiging van de inlegzolen.

Op de voetspiegel wordt het drukvlak van de voetzool bekeken en beoordeeld. Terwijl de cliënt op de voetspiegel staat, worden dunne elementen, meestal van kurk, op specifieke plekken onder de voetzool geplaatst. Deze elementen hebben een onmiddellijke werking op spierketens, waardoor de lichaamshouding verandert.

Vergoeding

De meeste verzekeringen vergoeden (gedeeltelijk) podoposturaal therapie. Vaak is dit afhankelijk van welk aanvullend pakket u hebt afgesloten bij uw verzekeraar. U kunt dit navragen bij uw verzekering!

Maak een afspraak