Manuele therapie bij Fysiotherapie Oudegracht

Wat is manuele therapie?

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten, en anderzijds uw houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.

manuele therapie; Fysiotherapie Alkmaar

Wanneer naar een manueel therapeut?

Als u een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat makkelijker. Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • hoofdpijn;
  • nekpijn, in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
  • duizeligheid bij het bewegen van de nek;
  • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;
  • heupklachten.

Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe uw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak hebt u dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

Werkwijze manueel therapeut

Na een eerste screening bestaat uw eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over uw klachten; bijvoorbeeld hoe ze zijn ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut uw houding en bewegingen beoordeelt en uw gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van uw klachten zitten. Samen met de patiënt beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dat niet het geval, dan bespreekt de manueel therapeut met de patiënt een aanpak voor de verdere behandeling. Zo hebt u dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.

Behandeling: effectieve therapie
De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken om de gewrichten beter te laten functioneren en uw houding en bewegingen te verbeteren. De effecten zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Veelgestelde vragen

Voor wie?
Manuele therapie is in principe voor iedereen geschikt. Ongeacht de leeftijd.

Kosten
Manuele therapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Vraag hiernaar bij uw verzekeringsmaatschappij.

Bron: NVMT

Wat is het verschil tussen de methode SOMT en Van der Bijl/EggShell?

somt

Manuele therapie volgens SOMT

Voor SOMT is manuele therapie een onderzoeks- en behandelmethode van gewrichten van de rug, de nek, de armen en de benen.

Rug
In een eerste gesprek zal de manueel therapeut onder andere vragen naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen.

Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut de houding en het bewegen beoordeelt en, met specifieke bewegingen, de gewrichten onderzoekt. Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens kan een diagnose worden gesteld. 

Samen met de patiënt zal de manueel therapeut beslissen of er behandeld kan gaan worden of dat de patiënt terug gaat naar de verwijzend arts met een rapportage van de manueel therapeut.

Als er behandeld gaat worden, dan zal deze behandeling niet alleen tot doel hebben de functie van de gewrichten te verbeteren, maar ook de houding en beweging tijdens werkzaamheden en recreatie te optimaliseren.

Ook tijdens de behandeling maakt de manueel therapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. De manueel therapeut probeert opgeheven beweeglijkheid te herstellen of een teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. Soms vult de manueeltherapeut deze behandeling aan met manipulaties (in de volksmond ook wel 'kraken' genoemd). De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij kan een knappend geluid worden gehoord. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.
 

Manuele therapie vd Bijl/ Eggshell methode

Manuele therapie ES is gericht op het individu en de methode vormt zich vanuit een biologische en holistische visie. De behandelwijze houdt rekening met verschillen in bouw, houding, beweging (asymmetrie) en richt zich direct op de gewrichten van het lichaam. Bij klachten hiervan reageert een gewricht niet meer adequaat op een gevraagde functie, waardoor het bewegingspatroon verstoord raakt. Door gebruik van manuele handgrepen proberen we opnieuw een optimale bewegingsfunctie (de relatie tussen vorm en functie van een gewricht) te realiseren en te handhaven.

De manuele therapie onderscheidt zich van andere vormen vanwege een behandeling van het hele lijf  of een totale keten. Tijdens de behandeling komen geen acute bewegingen voor en er wordt niet gekraakt. De bewegingen zijn driedimensionaal en worden in een rustig tempo uitgevoerd. Welke bewegingen er worden gemaakt hangt af van de bewegingsvoorkeur van de patiënt. Na de intake en het fysiotherapeutische onderzoek worden een aantal metingen verricht waarmee de voorkeur van bewegen van de betreffende patiënt in kaart wordt gebracht. Dit zijn bewegingen zoals; armen kruizen, de bidgreep etc. Dit gebeurt altijd op dezelfde manier en is terug te leiden tot op gewrichtsniveau.  Zo zal de manueel technische behandeling gericht zijn op bewegingen die het lichaam herkent of gewend is te maken.

Manuele Therapie door: Yara van der Vlies, Fysio-en Manueel therapeut ES. Lees meer.