Specialisaties van Fysiotherapie Oudegracht in Alkmaar & Oudorp

Elk lichaam is anders, en daarom is ook elke klacht anders. U kunt bij onze fysiotherapeuten terecht voor onder andere pijn, krachtsvermindering, ademhalingsproblemen, beperkingen in het bewegen of blessures. Om iedereen weer te helpen fysiek sterk en fit te worden, bieden we verschillende specialisaties aan. Op deze pagina leest u meer over onze specialisaties. 

Ik wil mij direct inschrijven
Manuele therapie

Manuele therapie

De manueel therapeut helpt als de beweeglijkheid van de gewrichten niet meer optimaal is.

Over fysiotherapie

Fysiotherapie

Niet alleen bij sportblessures, maar ook bij stoornissen in houding of beweging wordt u behandeld door de fysiotherapeut.

Dry Needling

Dry Needling

Last van stijve, pijnlijke spieren of hoofdpijn? Dry Needling kan helpen uw klachten op te lossen.

Echografie laten doen

Echografie

We maken opnamen van pezen, spieren, banden, slijmbeurzen, botten en gewrichten en speuren zo aandoeningen op.

Oedeemtherapie ofwel manuele lymfedrainage

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie, ofwel manuele lymfedrainage, is een massagevorm waarbij het lymfestelsel wordt gestimuleerd.

Effectieve fysiofitness

FYX / Fysiofitness

Bij fysiofitness worden verschillende vormen van trainingsmethoden gebruikt om de patiënt op verantwoorde wijze fitter te laten worden.

Betrouwbare bedrijfsfysiotherapie

Bedrijfsfysiotherapie

Vrijwel dagelijks komt het voor: lichamelijke klachten op het werk. Soms is dit het gevolg van zwaar werk, repeterende handelingen of langdurig in één houding zitten of staan. Met bedrijfsfysiotherapie helpen we ziekteverzuim voorkomen.

Manuele therapie

Medical Taping

Bij Medical Taping wordt elastische tape aangebracht die niet alleen het spierstelsel ondersteunt, maar ook lichaamseigen genezingsprocessen en neurologische systemen beïnvloedt.

Over fysiotherapie

Fascia Integratie Therapie

Pijn, stijfheid en balansproblemen worden meestal veroorzaakt door problemen in de bindweefselvliezen. Bij Facia Integratie Therapie worden deze problemen aangepakt. Daarbij kijken we naar uw houding en beweging als geheel.

Manuele therapie

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is een manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van uw klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen. Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds de houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken.

Manuele therapie fysio

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • Hoofdpijn
  • Nekpijn, in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
  • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
  • Duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten
  • Heupklachten

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.

De eerste afspraak bij de manueel therapeut bestaat uit twee onderdelen: een vraaggesprek, waarin naar de klachten en het ontstaan ervan wordt gevraagd, gevolgd door een lichamelijk onderzoek. Als de oorzaak van uw klachten is vastgesteld, dan kunnen met behulp van specifieke technieken gewrichten beter functioneren en de houding en beweeglijkheid verbeteren.

 

Bij Fysiotherapie Oudegracht werkt de manueel therapeut volgens de methodes van SOMT en de v/d Bijl/Eggshell methode.

 

Manuele therapie volgens SOMT

Voor SOMT is manuele therapie een onderzoeks- en behandelmethode van gewrichten van de rug, de nek, de armen en de benen.

In een eerste gesprek zal de manueel therapeut onder andere vragen naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut de houding en het bewegen beoordeelt en, met specifieke bewegingen, de gewrichten onderzoekt. Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens kan een diagnose worden gesteld. 
Samen met de patiënt zal de manueel therapeut beslissen of er behandeld kan gaan worden of dat de patiënt terug gaat naar de verwijzend arts met een rapportage van de manueel therapeut.

Als er behandeld gaat worden, dan zal deze behandeling niet alleen tot doel hebben de functie van de gewrichten te verbeteren, maar ook de houding en beweging tijdens werkzaamheden en recreatie te optimaliseren. Ook tijdens de behandeling maakt de manueel therapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. De manueel therapeut probeert opgeheven beweeglijkheid te herstellen of een teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met manipulaties (in de volksmond ook wel 'kraken' genoemd). De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij kan een knappend geluid worden gehoord. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.

 

Manuele therapie vd Bijl/ Eggshell methode

Manuele therapie ES is gericht op het individu en de methode vormt zich vanuit een biologische en holistische visie. De behandelwijze houdt rekening met verschillen in bouw, houding, beweging (asymmetrie) en richt zich direct op de gewrichten van het lichaam. Bij klachten hiervan reageert een gewricht niet meer adequaat op een gevraagde functie, waardoor het bewegingspatroon verstoord raakt. Door gebruik van manuele handgrepen proberen we opnieuw een optimale bewegingsfunctie (de relatie tussen vorm en functie van een gewricht) te realiseren en te handhaven.
De manuele therapie onderscheidt zich van andere vormen vanwege een behandeling van het hele lijf of een totale keten. Tijdens de behandeling komen geen acute bewegingen voor en er wordt niet gekraakt. De bewegingen zijn driedimensionaal en worden in een rustig tempo uitgevoerd. Welke bewegingen er worden gemaakt hangt af van de bewegingsvoorkeur van de patiënt. Na de intake en het fysiotherapeutische onderzoek worden een aantal metingen verricht waarmee de voorkeur van bewegen van de betreffende patiënt in kaart wordt gebracht. Dit zijn bewegingen zoals; armen kruizen, de bidgreep etc. Dit gebeurt altijd op dezelfde manier en is terug te leiden tot op gewrichtsniveau. Zo zal de manueeltechnische behandeling gericht zijn op bewegingen die het lichaam herkent of gewend is te maken. Lees meer over de vd Bijl Eggshell methode.

 

Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Maak een afspraak voor manuele therapie

Fysiotherapie

Een fysiotherapeut adviseert, behandelt en begeleidt, zodat u weer zo goed mogelijk uw dagelijkse leven kunt leven. Gewoon boodschappen doen, op een verantwoorde manier sporten, weer aan het werk of, als u in een instelling verblijft, zelfs eerder naar huis. U leert hoe u door verantwoord te bewegen verdere problemen kunt voorkomen of beperken.

Het menselijk lichaam is een verbazend knap en goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen. Lopen, staan, springen, bukken, het zijn vaak volkomen vanzelfsprekende bewegingen. Dat bewegen niet zo vanzelfsprekend is, beseft u pas als u ergens last van krijgt. Als het lichaam even niet meewerkt. Degene die daar alles van afweet, is de fysiotherapeut: de specialist in beweging. Bij hem of haar kunt u terecht voor de behandeling van klachten, maar ook om (ergere) klachten te voorkomen. 

Maak een afspraak voor fysiotherapie

Dry Needling

Behandeling dry needling

Bij Dry Needling worden door middel van een speciale techniek de spieren aangeprikt waardoor deze snel en langdurig ontspannen raken. Dry Needling gebruikt een droge (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier ingebracht. Bij klassieke acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd blijven zitten. Bij Dry Needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend spieren worden behandeld. Hierbij wordt gericht op spierverhardingen (triggerpoints). Een triggerpoint is een lokale verharding in een spier, dat naast drukpijn ook vaak pijn op andere plaatsen in het lichaam kan veroorzaken.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

  • Pijn en stijfheid lokaal in de spier en ook pijn op afstand
  • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
  • Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
  • Pijnontwijkend gedrag: u gaat anders bewegen
  • Hoofdpijn, aangezichtspijn en/of kramp

De behandeling

Eerst volgen een gesprek en een gericht onderzoek waarin die spieren worden onderzocht die de pijn zouden kunnen veroorzaken of onderhouden. In de betrokken spieren wordt gezocht naar triggerpoints, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking in een spier. Daarnaast worden ook de omliggende gewrichten en andere spieren, die bij de beweging betrokken zijn, beoordeeld.


Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks. Als het triggerpoint wordt aangeprikt, kan het zijn dat de spier kort aanspant, dit noemen we een twitch. Dit kan soms wat pijnlijk aanvoelen. Het effect van de behandeling is dat de spier zich ontspant, de bewegelijkheid toeneemt en de pijn vaak direct vermindert. Meestal voelt het behandelde gebied stijf en vermoeid aan, maar dit is van korte duur.

Deze methode is een onderdeel van een fysiotherapeutische behandeling. Als u aanvullend verzekerd bent, worden de kosten van Dry Needling vergoed.

Maak direct een afspraak voor een behandeling

Echografie

Met echografie, of beter gezegd MSJE (Musculo Skeletal Ultrasound), kunnen opnamen gemaakt worden van het houdings- en bewegingsapparaat. Dit wil zeggen van pezen, spieren, banden, slijmbeurzen, botten en gewrichten. Een onderzoek met behulp van echografie is snel, gemakkelijk, comfortabel voor de patiënt en kan zo vaak herhaald worden als nodig is. Als de behandelaar zelf het onderzoek uitvoert bij de patiënt, ziet hij onmiddellijk de dynamische beelden, dit in tegenstelling tot röntgenopnames en MRI welke slechts statische beelden opleveren.

Bij Fysiotherapie Oudegracht zijn we in staat diverse aandoeningen in beeld te brengen. Onder meer irritaties van pezen, zoals afwijkingen aan de achillespees, een eventuele tenniselleboog en verkalkingen in pezen (bijvoorbeeld rond de schouder). Ook een hielspoor of een slijmbeursontsteking kan met behulp van echografie zichtbaar worden gemaakt.
Door echografisch onderzoek is het mogelijk de juiste diagnose te stellen en u de behandeling te geven die daarbij hoort. Eventueel kunnen we u doorverwijzen naar de huisarts of specialist. 

Oedeemtherapie / manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een massagevorm, die erop gericht is het lymfstelsel te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) beter c.q. sneller via de lymfebanen af te voeren. Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Er zijn verschillende vormen van oedeem, afhankelijk van de oorzaak. Zelfs oedeem die al langere tijd aanwezig is, is te behandelen met lymfedrainage.

Behandeling

Bij de manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfklieren en de lymfbanen. Ook zal er gewerkt worden met zwachtelen, lymftaping en oefentherapie. De behandeling zal worden gestart met een intake waarbij gegevens worden geïnventariseerd en waarbij zal worden uitgelegd hoe het lichaam en het lymfsysteem functioneren. De massage begint bij de lymfeklieren in de hals (de basis) gevolgd door, afhankelijk van de klacht, de lymfklieren in de buikstreek, oksels, liezen en het gelaat. Dit vanzelfsprekend afgestemd op uw klacht. De behandeling duurt 30 tot 45 minuten en zal meerdere malen per week plaatsvinden.

Behandeling oedeem

Lymfedrainage kan worden toegepast bij:

  • Zwellingen (oedeem); bijvoorbeeld lymfoedeem of zwellingen na een ongeval of na een operatie
  • Verstuikingen
  • Bloeduitstortingen
  • Spierpijnen en spierletsels
  • Dystrofieën
  • Reuma (ontstekingen)
  • Slijtage
  • Klachten aan het zenuwstelsel; bijvoorbeeld MS, gezichtsverlamming en migraine
  • Klachten als gevolg van stress; bijvoorbeeld slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie, diarree en hoofdpijn
  • Vruchtbaarheidsproblemen
  • Keel-, neus-, en ooraandoeningen
  • Huidproblemen; bijvoorbeeld chronische eczeem, acne en littekens
  • Longaandoeningen; bijvoorbeeld chronische bronchitis, longemfyseem en astma
  • Bloedcirculatiestoornissen; bijvoorbeeld glaucoom, etalagebenen en open wonden
  • Orgaanklachten; bijvoorbeeld de lever, de nieren (allergieën) en de darmen (ziekte van Crohn)

FYX / Fysiofitness

Fysiotherapie en FysioFitness Oudegracht (FFO) bieden verschillende vormen van trainingsmethoden om patiënt op verantwoorde wijze fitter te laten worden. Ook of juist als deze een fysieke beperking heeft. Om op een manier te trainen die het best past bij de patiënt, wordt er in het begin een intake gedaan waarbij een kort vraaggesprek en testen komen kijken. Na deze intake wordt er samen met de patiënt een oefenprogramma opgesteld. Elke drie maanden worden de resultaten geëvalueerd en worden er testen afgenomen om het oefenschema te verbeteren.

Programma’s voor iedereen
Fysiotherapie Oudegracht biedt met FysioFitness verschillende programma’s aan. Zo is er voor ieder wat wils.

Schrijf u hier in

Vergoeding

De vergoedingen voor de therapie zijn zeer uiteenlopend per verzekeringsmaatschappij. Wij adviseren u voor aanvang van de therapie uw polis te raadplegen.

Bedrijfsfysiotherapie

Vrijwel dagelijks komt het voor: lichamelijke klachten op het werk. Soms is dit het gevolg van zwaar werk, repeterende handelingen of langdurig in één houding zitten of staan. Maar ook door verkeerd lichaamsgebruik, een onjuiste werkplekinrichting of te snelle hervatting van het werk na ziekte of blessures kunnen lichamelijke klachten en kostbaar ziekteverzuim het gevolg zijn. Veelal is dit onnodig.

Het team van Fysiotherapie Oudegracht richt zich voornamelijk op het voorkomen van lichamelijke klachten die kunnen ontstaan door fysieke belasting van het lichaam. De bundeling van kennis over het menselijk lichaam en de fysieke belasting ervan in alle mogelijke werksituaties, maken de fysiotherapeut een onmisbare schakel bij het preventief aanpakken van ziekteverzuim.

Wij bieden

  • Fysiotherapie en manuele therapie bij blessures
  • Preventieve oefenprogramma's om ziekteverzuim te voorkomen
  • Revalidatie om het herstel te stimuleren.
  • Workshop ‘Gezond werken’, ‘Gezond Lichaamsgebruik’ en meer
  • Advisering in gezondheidsmanagement
  • Behandeling 'In Company'

Uw voordeel

  • Uw werknemers kunnen binnen 24 uur onder behandeling komen
  • Door werknemers preventief in te sturen, krijgt u minder verzuim
  • Uw mensen presteren beter
  • Door meerdere praktijken in de buurt minimale afwezigheid van de werkplek
  • Bekostiging meestal door verzekering werknemer

Medical Taping

Medical Taping is een vorm van tapen, waarbij kinesiotape wordt toegepast, om lichamelijke problemen te verhelpen en voorkomen. De elastische tape ondersteunt het spierstelsel, lichaamseigen genezingsprocessen en beïnvloedt de neurologische en circulatoire systemen zonder de bewegingsvrijheid te beperken.

 

De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelfherstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

Toen het concept verder werd ontwikkeld, bleek al snel dat de behandelingstechnieken zo veelzijdig zijn dat er naast de behandeling van spieren ook vele andere toepassingsgebieden bestaan. Nieuwe technieken en aanvullingen volgden elkaar in snel tempo op. Zo ontstonden er dus nieuwe behandelingsmethoden met kinesiotape, zoals Medical Taping, Lymf Taping, Meridiaan Taping en Cross Taping.

 

Inmiddels is het Medical Taping Concept wereldwijd bekend en wordt de techniek door diverse soorten professionele behandelaars binnen de gezondheidszorg toegepast. De achterliggende gedachtes van Medical Taping op een rijtje:

  • De tape beïnvloedt het neurologische en circulatoire systeem van het lichaam en ondersteunt de lichaamseigen genezingsprocessen.
  • Het werkt volgens de principes van de kinesiologie.
  • Het ondersteunt het spierstelsel.

Immers is het veneuze systeem, het lymfesysteem en ook de lichaamstemperatuur afhankelijk van een goed functionerend spierapparaat.

In tegenstelling tot de conventionele tapemethode, die vaak met niet-rekbaar materiaal ten doel heeft een beperking van de gewrichten te bewerkstelligen, bereikt deze tapemethode juist een “vergroting van de mobiliteit” door functieverbetering.

Het principe is: activeren in plaats van fixeren met daarbij behoud van de volledige functionaliteit van de spieren. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over medical taping of om een afspraak te maken.

Contact opnemen

Fascia Integratie Therapie

De FIT (Fascia Integratie Therapie) -methode is een nieuwe vorm van fysiotherapie die erkend is door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie en het Keurmerk Fysiotherapie.

 

Bij deze methode wordt er niet slechts gekeken naar het gebied van de klacht zelf, maar naar uw houding en beweging als geheel. Fascia is een andere woord voor de bindweefselvliezen die alle spieren, botten en zenuwen omgeven en de vloeibare gel tussen deze vliezen. De vliezen zorgen ervoor dat alles met elkaar verbonden is en goed kan samenwerken, de gel maakt het mogelijk dat bewegingen soepel verlopen. Fascia bevat veel meer zenuwuiteinden ('sensoren') dan spier of bot. Pijn, stijfheid en balansproblemen worden meestal veroorzaakt door problemen in de fascia. De fasciatherapeut F.I.T. is er speciaal in getraind deze problemen snel op te sporen. En gelukkig is fascia meestal heel goed te beïnvloeden. De behandeling zorgt veelal direct voor verlichting en leidt tot vermindering of volledige oplossing van uw klacht.

  • Heeft u vaak terugkerende klachten bijvoorbeeld in de onderrug, nek of schouder?
  • Heeft u een nieuwe klacht die niet spontaan geneest of heeft u al jaren last van pijn?
  • Wilt u uw prestaties verbeteren maar wordt u belemmerd door steeds terugkerende sportblessures.
  • Komt er geen duidelijke verklaring uit Röntgen, CT- of MRI-onderzoek?
  • Wordt er gesproken van 'onbegrepen pijn'?
  • Zoekt u een behandeling gericht op de oorzaak, niet het symptoom?
  • Gaat de pijn niet weg, of wordt deze zelfs erger, door te oefenen?
  • Wilt u graag weten wat er echt aan de hand is en wat u eraan kunt doen?

Deze behandeling is een specialisatie van Frans Ursem. Neem voor meer informatie of voor het maken van een afspraak contact op via de receptie.

Maak direct een afspraak